PC-Laptop gyorsítás: okok és megoldások

szept 29, 2022 | Laptop szerviz, Számítógép gyorsítás, Számítógép szerviz

számítógép gyorsítására számos okból lehet szükség, és ahogy az okok, úgy a megoldások is többfélék lehetnek.

Egy számítógép, illetve laptop gyorsítására a működés érzékelhető – és felettébb zavaró – lassulása miatt lehet szükség, ezt a jelenséget azonban számos probléma okozhatja, amelyeket felhasználóként nem feltétlenül fogunk felismerni, de a kijavításuk sem kezdőknek való feladat. Első lépésként meg kell vizsgálni, hogy mi okozza a lassulást: az ok lehet vírus, programhiba, de okozhatja a rengeteg, feleslegesen felgyűlt fájl is, illetve a feladat elvégzéséhez szükségeshez képest kevés memória is szükségessé teheti a számítógép gyorsítását.

Mint látható, a hibák lehetnek szoftveresek és hardveresek egyaránt, azaz a programok és fájlok között is kereshetjük az okokat, illetve a számítógép alkatrészei is okozhatnak lassulást. A laptop, illetve számítógép  gyorsítása tehát ezekhez kell, hogy alkalmazkodjon, vagyis a hibára az adott módszert kell használni.

A szoftverek okozta lassulásra a legegyszerűbb, egyben leghatásosabb módszer a szoftveres tisztítás, amihez egy erre a célra alkalmas szoftverre van szükség. A művelet során a számítógépről törlődnek a nem használt, illetve hibás fájlok, ez pedig megkönnyíti az operációs rendszer működését, azaz a számítógép, vagy épp laptop felgyorsul. Szükség lehet időnként a teljes operációs rendszer újratelepítésére is, ám nem szükséges aggódni a rendszeren kívüli fájlok miatt, hiszen egyrészt biztonsági mentés készül róluk, másrészt nem vesznek el a telepítés során, csak ha mindent törlünk a merevlemezről – azaz formázzuk azt. Ha viszont a probléma hardveres, akkor a laptopok és számítógépek gyorsítása csak a merevlemez korszerűbb változatra cserélélésével, esetleg memóriabővítéssel oldható meg.

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége a számítógépek és laptopok gyorsításával kapcsolatban, illetve, ha szeretne bennünket megbízni ezzel a feladattal, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén, és kérjen árajánlatot!