Laptop gyorsítás okosan

okt 26, 2023 | Számítógép gyorsítás, Számítógép szerviz

Ha az idegőrlő lassúságot szoftveres hiba okozza, tudunk tippeket adni a laptop gyorsításhoz, de a hardveres probléma megoldását inkább bízza ránk!

Senki sem szeret olyan dologra költeni, amiről úgy véli, hogy maga is meg tudja oldani, és a laptop hibáinak orvoslása esetében sincs ez másképp. Ha a felhasználói szintű számítógéphasználatnál csak egy kicsivel jártasabb az ember az informatika világában, adja magát az ötlet, hogy a laptop gyorsításhoz nem kell feltétlenül szakember.

Igen ám, de a lassúságot okozhatja szoftveres és hardveres hiba is, és míg az előbbire vannak viszonylag egyszerű megoldások, az utóbbiról ez korántsem mondható el. Miért?

A lassúság egyik leggyakoribb oka, hogy egyszerűen elfogyott a memória, ezt a Feladatkezelő segítségével, pár kattintással ki lehet deríteni. Ha erről van szó, meg kell válogatni, milyen programok fussanak, de ha a szelektálást követően is 500 MB-nál kevesebb marad szabadon, memória bővítésre van szükség, ezt pedig már ajánlott szakértőre bízni.

Állhat a háttérben az is, hogy kevés a hely a merevlemezen, ebben az esetben lehet egy házilagos „nagytakarítást” végezni a beépített Lemezkarbantartóval. Azonban akkor, ha hagyományos merevlemez van beépítve, ez nem feltétlenül fog érezhető javulást hozni, ilyenkor jöhet a laptop, számítógép gyorsítás aduásza, az SSD beépítés, ami egyértelműen szervizes feladat.

Kevesen tudják, de a lassulás hátterében állhat az is, ha több fajta vírusirtó fut a gépen, mivel azok gyakran egymásra is bejeleznek, akadályozva ezzel a normál működést. A megoldás itt értelemszerűen az, hogy egyetlen, megbízható vírusirtóra kell váltani. Ha viszont vírusfertőzés miatt lassú a gép – bár ez szoftveres hibának tekinthető -, mégiscsak jobb szakemberhez fordulni.

Az viszont egyértelműen hardveres probléma, ha a laptop túlmelegedése okoz lassulást, ez ugyanis egy önvédelmi mechanizmus, ami arra enged következtetni, hogy ideje egy alapos tisztításnak. Ezt azonban házilag elvégezni nem kifizetődő, mert szakértelem és megfelelő szerszámok nélkül meglepően könnyű végérvényesen tönkretenni valamit.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nem kell azonnal szervizbe vinni a gépet, ha az lelassul, ha viszont a felsorolt egyszerű trükkök nem válnak be, szakszerű laptop gyorsítás a megoldás. Ha erre van szüksége, várjuk megkeresését!